Dodatki „E” do żywności

- autor: astromaria
Numer Nazwa Dodatkowe
informacje
E 100 Kurkumina barwnik
E 101 (i) Ryboflawina barwnik
(ii)
Ryboflawiny-5′-fosforan
E 102 Tartrazyna barwnik
E 104 Żółcień chinolinowa barwnik
E 110 Żółcień pomarańczowa
S
barwnik
E 120 Koszenila, barwnik
Kwas karminowy
E 122 Azorubina barwnik
E 123 Amarant barwnik
E 124 Czerwień koszenilowa barwnik
E 127 Erytrozyna barwnik
E 128 Czerwień 2G barwnik
E 129 Czerwień Allura AC barwnik
E 131 Błękit patentowy V barwnik
E 132 Indygotyna barwnik
E 133 Błękit brylantowy FCF barwnik
E 140 Chlorofile i
chlorofiliny
barwnik
(i) Chlorofile
(ii) Chlorofiliny
E 141 Chlorofili i
chlorofilin kompleksy miedziowe
barwnik
(i) Chlorofili
kompleksy miedziowe
(ii) Chlorofilin
kompleksy miedziowe
E 142 Zieleń S barwnik
E 150a Karmel barwnik
E 150b Karmel siarczynowy barwnik
E 150c Karmel amoniakalny barwnik
E 150d Karmel
amoniakalno-siarczynowy
barwnik
E 151 Czerń brylantowa PN barwnik
E 153 Węgiel roślinny barwnik
E 154 Brąz FK barwnik
E 155 Brąz HT barwnik
E 160a Karoteny barwnik
(i) Mieszanina karotenów
(ii) Beta-karoten
E 160b Annato, biksyna,
norbiksyna
barwnik
E 160c Ekstrakt z papryki (kapsantyna,
kapsorubina)
barwnik
E 160d Ekstrakt z pomidorów (likopen) barwnik
E 160e Beta-apo-8′-karotenal barwnik
E 160f Ester etylowy kwasu
beta-apo-8′ -karotenowego
barwnik
E 161b Luteina barwnik
E 161g Kantaksantyna barwnik
E 162 Betanina, czerwień
buraczana
barwnik
E 163 Antocyjany barwnik
E 170 Węglany wapnia regulatory
kwasowości, stabilizatory, substancje przeciw- zbrylające, nośniki;
barwnik – E170(i)
(i) Węglan wapnia
(ii) Wodorowęglan
wapnia
E 171 Dwutlenek tytanu barwnik
E 172 Tlenki i wodorotlenki
żelaza
barwnik
E 173 Aluminium barwnik
E 174 Srebro barwnik
E 175 Złoto barwnik
E 180 Czerwień litolowa BK barwnik
E 200 Kwas sorbowy substancja konserwująca
E 202 Sorbinian potasu substancja konserwująca
E 203 Sorbinian wapnia substancja konserwująca
E 210 Kwas benzoesowy substancja konserwująca
E 211 Benzoesan sodu substancja konserwująca
E 212 Benzoesan potasu substancja konserwująca
E 213 Benzoesan wapnia substancja konserwująca
E 214 Ester etylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
substancja konserwująca
E 215 Ester etylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa
substancja konserwująca
E 216 Ester propylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
substancja konserwująca
E 217 Ester propylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa
substancja konserwująca
E 218 Ester metylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego
substancja konserwująca
E 219 Ester metylowy kwasu
p-hydroksybenzoesowego – sól sodowa
substancja konserwująca
E 220 Bezwodnik kwasu
siarkawego (dwutlenek siarki)
substancja konserwująca
E 221 Siarczyn sodu substancja konserwująca
E 222 Wodorosiarczyn sodu substancja konserwująca
E 223 Pirosiarczyn sodu substancja konserwująca,
substancja spulchniająca, przeciwutleniacz
E 224 Pirosiarczyn potasu substancja konserwująca
E 226 Siarczyn wapnia substancja konserwująca
E 227 Wodorosiarczyn wapnia substancja konserwująca
E 228 Wodorosiarczyn potasu substancja konserwująca
E 230 Bifenyl, difenyl substancja konserwująca
E 231 Ortofenylofenol substancja konserwująca
E 232 Sól sodowa
ortofenylofenolu
substancja konserwująca
E 234 Nizyna substancja konserwująca
E 235 Natamycyna substancja konserwująca
E 242 Dimetylo-diwęglan substancja konserwująca
E 250 Azotyn sodu substancja konserwująca
E 251 Azotan sodu substancja konserwująca
E 252 Azotan potasu substancja konserwująca
E 260 Kwas octowy regulator kwasowości,
stabilizator
E 261 Octan potasu stabilizator, regulator
kwasowości
E 262 Octany sodu stabilizator,
regulator kwasowości
(i) Octan sodu
(ii) Dioctan sodu
E 263 Octan wapnia stabilizator, nośnik,
regulator kwasowości
E 270 Kwas mlekowy regulator kwasowości,
przeciwutleniacz, kwas
E 280 Kwas propionowy substancja konserwująca
E 281 Propionian sodu substancja konserwująca
E 282 Propionian wapnia substancja konserwująca
E 290 Dwutlenek węgla gaz do pakowania
E 296 Kwas jabłkowy regulator kwasowości
E 297 Kwas fumarowy regulator kwasowości
E 300 Kwas askorbinowy przeciwutleniacz,
substancja klarująca, regulator kwasowości, stabilizator
E 301 Askorbinian sodu przeciwutleniacz,
regulator kwasowości, stabilizatory
E 302 Askorbinian wapnia przeciwutleniacz,
regulator kwasowości, stabilizatory
E 304 Estry kwasów tłuszczowych
i kwasu askorbinowego
przeciwutleniacze,
stabilizatory
(i) Palmitynian
askorbylu
(ii) Stearynian
askorbylu
E 306 Mieszanina tokoferoli przeciwutleniacz
E 307 Alfa-tokoferol przeciwutleniacz
E 308 Gamma-tokoferol przeciwutleniacz
E 309 Delta-tokoferol przeciwutleniacz
E 310 Galusan propylu przeciwutleniacz
E 311 Galusan oktylu przeciwutleniacz
E 312 Galusan dodecylu przeciwutleniacz
E 315 Kwas izoaskorbinowy przeciwutleniacz
E 316 Izoaskorbinian sodu przeciwutleniacz
E 320 Butylohydroksyanizol (BHA) przeciwutleniacz
E 321 Butylohydroksytoluen (BHT) przeciwutleniacz
E 322 Lecytyna emulgator, nośnik
E 325 Mleczan sodu stabilizator, regulator
kwasowości
E 326 Mleczan potasu stabilizator, regulator
kwasowości
E 327 Mleczan wapnia stabilizator, regulator
kwasowości
E 330 Kwas cytrynowy kwas, przeciwutleniacz,
regulator kwasowości, stabilizator
E 331 Cytryniany sodu regulatory,
kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze
(i) Cytrynian
monosodowy
(ii) Cytrynian disodowy
(iii) Cytrynian
trisodowy
E 332 Cytryniany potasu regulatory,
kwasowości, stabilizatory, nośniki, przeciwutleniacze
(i) Cytrynian
monopotasowy
(ii) Cytrynian
tripotasowy
E 333 Cytryniany wapnia regulatory,
kwasowości, stabilizatory
(i) Cytrynian
monowapniowy
(ii) Cytrynian
diwapniowy
(iii) Cytrynian
triwapniowy
E 334 Kwas winowy regulator kwasowości
E 335 Winiany sodu regulatory,
kwasowości, substancje spulchniające
(i) Winian monosodowy
(ii) Winian disodowy
E 336 Winiany potasu regulatory,
kwasowości, substancje spulchniające
(i) Winian monopotasowy
(ii) Winian dipotasowy
E 337 Winian sodowo-potasowy regulator kwasowości,
substancja spulchniająca
E 338 Kwas fosforowy regulator kwasowości,
substancja klarująca
E 339 Fosforany sodu regulatory
kwasowości, stabilizatory, substancje spulchniające
(i) Fosforan monosodowy
(ii) Fosforan disodowy
(iii) Fosforan
trisodowy
E 340 Fosforany potasu stabilizatory,
substancje spulchniające
(i) Fosforan
monopotasowy
(ii) Fosforan
dipotasowy
(iii) Fosforan
tripotasowy
E 341 Fosforany wapnia stabilizatory,
substancje spulchniające, substancje wiążące, nośniki,
substancje przeciwzbrylające
(i) Fosforan
monowapniowy
(ii) Fosforan
diwapniowy
(iii) Fosforan
triwapniowy
E 342 Fosforany amonu regulatory
kwasowości
(i) ortofosforan
monoamonowy
(ii) ortofosforan
diamonowy
E 350 Jabłczany sodu regulatory
kwasowości
(i) Jabłczan sodu
(ii) Wodorojabłczan
sodu
E 353 Kwas metawinowy stabilizator
E 354 Winian wapnia regulator kwasowości
E 355 Kwas adypinowy regulator kwasowości,
substancja spulchniająca
E 356 Adypinian sodu regulator kwasowości
E 357 Adypinian potasu regulator kwasowości
E 363 Kwas bursztynowy regulator kwasowości
E 385 Sól wapniowo-disodowa
kwasu etylenodiaminotetra-octowego
przeciwutleniacz
E 400 Kwas alginowy zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik
E 401 Alginian sodu zagęstnik, substancja
żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator
E 402 Alginian potasu zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik, stabilizator
E 403 Alginian amonu zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik, stabilizator
E 404 Alginian wapnia zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik, stabilizator
E 405 Alginian
propylenowo-glikolowy
zagęstnik, substancja
żelująca, emulgator, nośnik, stabilizator
E 406 Agar zagęstnik, substancja
żelująca, substancja klarująca, nośnik, stabilizator
E 407 Karagen zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator, substancja klarująca i środek
filtracyjny, nośnik
E 410 Mączka chleba świętojańskiego zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator, nośnik
E 412 Guma guar zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator, nośnik
E 413 Tragakanta zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik
E 414 Guma arabska zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator, emulgator, nośnik, substancja do
stosowania na powierzchnię
E 415 Guma ksantanowa zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na powierzchnię,
nośnik
E 416 Guma karaya stabilizator
E 417 Guma Tara stabilizator
E 418 Guma gellan zagęstnik, substancja
żelująca, stabilizator
E 420 Sorbitol substancje
słodzące, substancje utrzymujące wilgotność, substancje do
stosowania na powierzchnię, nośniki, substancje wypełniające
(i) sorbitol
(ii) syrop sorbitolowy
E 421 Mannitol substancja słodząca,
nośnik, substancja wypełniająca
E 422 Glicerol (gliceryna) stabilizator,
substancja utrzymująca wilgotność, nośnik, substancja do
stosowania na powierzchnię
E 425 Konjac zagęstnik,
substancja żelująca, nośnik
(i) Konjac guma
(ii) Konjac glukomannan
E 432 Monolaurynian
polioksyetylenosorbitolu
emulgator, nośnik
E 433 Monooleinian
polioksyetylenosorbitolu
emulgator, nośnik
E 434 Monopalmitynian
polioksyetylenosorbitolu
emulgator, nośnik
E 435 Monostearynian
polioksyetylenosorbitolu
emulgator, nośnik
E 436 Tristearynian
polioksyetylenosorbitolu
emulgator, nośnik
E 440 Pektyny zagęstniki,
substancja żelująca, nośnik, substancje do stosowania na
powierzchnię, stabilizatory
(i) pektyna
(ii) pektyna amidowana
E 442 Fosfatydy amonu emulator, nośnik
E 444 Octan izomaślanu
sacharozy
stabilizator
E 445 Ester glicerolu i żywicy
roślinnej
emulgator, stabilizator
E 450 Difosforany regulatory
kwasowości, stabilizatory, substancje klarujące, substancje
spulchniające
(i) Difosforan disodowy
(ii) Difosforan
trisodowy
(iii) Difosforan
tetrasodowy
(iv) Difosforan
dipotasowy
(v) Difosforan
tetrapotasowy
(vi) Difosforan
diwapniowy
(vii)
Diwodoro-difosforan wapnia
E 451 Trifosforany stabilizatory
(i) Trifosforan
pentasodowy
(ii) Trifosforan
pentapotasowy
E 452 Polifosforany stabilizatory
(i) Polifosforan sodu
(ii) Polifosforan
potasu
(iii) Polifosforan
sodowo-wapniowy
(iv) Polifosforan
wapnia
E 460 Celuloza substancja wypełniająca,
(i) Celuloza
mikrokrystaliczna
zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik,
(ii) Celuloza
sproszkowana
stabilizator
E 461 Metyloceluloza nośnik, stabilizator
E 463 Hydroksypropyloceluloza substancja wypełniająca,
zagęstnik, substancja żelująca, nośnik, stabilizator
E 464 Hydroksypropylometyloceluloza zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik, substancja do stosowania na powierzchnię,
stabilizator
E 465 Etylometyloceluloza nośnik, stabilizator
E 466 Karboksymetyloceluloza,
sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC)
zagęstnik, substancja
żelująca, nośnik, stabilizator, substancja wypełniająca
E 468 Sól sodowa
karboksymetylocelulozy usieciowana
nośnik
E 469 Enzymatycznie
zhydrolizowana karboksymetyloceluloza
nośnik
E 470a Sole sodowe, potasowe i
wapniowe kwasów tłuszczowych
stabilizator,
emulgator, nośnik
E 470b Sole magnezowe kwasów
tłuszczowych, w tym stearynian magnezu
substancja
przeciwzbrylająca, nośnik
E 471 Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych
emulgator, nośnik
E 472a Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
emulgator, nośnik
E 472b Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
emulgator
E 472c Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
emulgator, nośnik
E 472d Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
emulgator
E 472e Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i
diacetylowinowym
emulgator, nośnik
E 472f Mono- i diglicerydy
kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i
winowego
emulgator
E 473 Estry sacharozy i kwasów
tłuszczowych
emulgator, nośnik
E 474 Sacharoglicerydy emulgator
E 475 Estry kwasów tłuszczowych
i poliglicerolu
emulgator, nośnik
E 476 Polirycynoleinian
poliglicerolu
emulgator
E 477 Estry kwasów tłuszczowych
i glikolu propylenowego
emulgator
E 479b Termoutleniony olej
sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
emulgator
E 481 Stearyoilomleczan sodu emulgator
E 482 Stearyoilomleczan
wapnia
emulgator
E 491 Monostearynian
sorbitolu
emulgator, nośnik
E 492 Tristearynian sorbitolu emulgator, nośnik
E 493 Monolaurynian sorbitolu nośnik
E 494 Monooleinian sorbitolu nośnik
E 495 Monopalmitynian
sorbitolu
nośnik
E 500 Węglany sodu regulatory
kwasowości, substancje spulchniające, stabilizatory, nośniki,
substancje wzmacniające smak i zapach, substancje wypełniające
(i) Węglan sodu
(ii) Wodorowęglan sodu
E 501 Węglany potasu regulatory
kwasowości, substancje spulchniające, nośniki
(i) Węglan potasu
(ii) Wodorowęglan
potasu
E 503 Węglany amonu regulatory
kwasowości, substancje spulchniające
(i) Węglan amonu
(ii) Wodorowęglan
amonu
E 504 Węglany magnezu regulatory
kwasowości, nośniki, substancje spulchniające, substancje
przeciwzbrylające
(i) Węglan magnezu
(ii) Wodorowęglan
magnezu
E 507 Kwas chlorowodorowy
(kwas solny)
regulator kwasowości
E 508 Chlorek potasu regulator kwasowości,
nośnik
E 509 Chlorek wapnia regulator kwasowości,
stabilizator, nośnik, sól emulgująca, substancja wiążąca
E 511 Chlorek magnezu nośnik
E 513 Kwas siarkowy regulator kwasowości
E 514 Siarczany sodu nośniki
(i) siarczan sodu
(ii) wodorosiarczan
sodu
E 515 Siarczany potasu nośniki
(i) siarczan potasu
(ii) wodorosiarczan
potasu
E 516 Siarczan wapnia regulator kwasowości,
stabilizator, nośnik
E 517 Siarczan amonu regulator kwasowości,
nośnik
E 524 Wodorotlenek sodu regulator kwasowości,
substancja klarująca, nośnik
E 525 Wodorotlenek potasu regulator kwasowości,
nośnik
E 526 Wodorotlenek wapnia regulator kwasowości,
stabilizator
E 527 Wodorotlenek amonu regulator kwasowości
E 528 Wodorotlenek magnezu regulator kwasowości
E 529 Tlenek wapnia regulator kwasowości
E 530 Tlenek magnezu regulator kwasowości
E 535 Żelazocyjanek sodu substancja
przeciwzbrylająca
E 536 Żelazocyjanek potasu substancja klarująca,
substancja przeciwzbrylająca
E 538 Żelazocyjanek wapnia substancja
przeciwzbrylająca
E 551 Amorficzny dwutlenek
krzemu (kwas krzemowy)
substancja
przeciwzbrylająca, nośnik, substancja klarująca
E 552 Krzemian wapnia substancja
przeciwzbrylająca, nośnik
E 553a (i) Krzemian magnezu substancje
przeciwzbrylające
(ii) Trikrzemian
magnezu
E 553b Talk substancja do
stosowania na powierzchnię, substancja wypełniająca,
stabilizator, nośnik
E 554 Krzemian glinowo-sodowy substancja
przeciwzbrylająca
E 555 Krzemian
glinowo-potasowy
substancja
przeciwzbrylająca
E 556 Krzemian
glinowo-wapniowy
substancja
przeciwzbrylająca
E 558 Bentonit substancja klarująca,
nośnik
E 559 Krzemian glinu nośnik, substancja
przeciwzbrylająca
E 570 Kwasy tłuszczowe substancja
przeciwpianotwórcza, nośnik
E 575 Lakton kwasu
glukonowego
regulator kwasowości,
substancja spulchniająca
E 577 Glukonian potasu nośnik
E 578 Glukonian wapnia stabilizator,
substancja wiążąca
E 579 Glukonian żelazawy stabilizator
E 585 Mleczan żelazawy stabilizator
E 620 Kwas glutaminowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 621 Glutaminian sodu substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 622 Glutaminian potasu substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 623 Diglutaminian wapnia substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 624 Glutaminian monoamonowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 625 Diglutaminian magnezu substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 626 Kwas guanylowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 627 Guanylan disodowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 628 Guanylan dipotasowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 629 Guanylan wapnia substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 630 Kwas inozynowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 631 Inozynian disodowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 632 Inozynian dipotasowy substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 633 Inozynian wapnia substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 634 Rybonukleotydy wapnia substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 635 Rybonukleotydy disodowe
(guanylan disodowy + inozynian disodowy)
substancja wzmacniająca
smak i zapach
E 640 Glicyna i jej sól
sodowa
nośnik
E 900a Dimetylopolisiloksan substancja
przeciwpianotwórcza, nośnik
E 901 Wosk pszczeli biały i
żółty
stabilizator, nośnik,
substancja do stosowania na powierzchnię
E 902 Wosk candelilla stabilizator,
substancja do stosowania na powierzchnię
E 903 Wosk carnauba stabilizator,
substancja do stosowania na powierzchnię
E 904 Szelak substancja do
stosowania na powierzchnię
E 905 Wosk mikrokrystaliczny substancja do
stosowania na powierzchnię
E 938 Argon gaz do pakowania
E 939 Hel gaz do pakowania
E 941 Azot gaz do pakowania
E 942 Podtlenek azotu gaz nośny
E 948 Tlen gaz do pakowania
E 950 Acesulfam-K substancja słodząca
E 951 Aspartam substancja słodząca
E 952 Kwas cyklaminowy i jego
sole: sodowa i wapniowa
substancja słodząca
E 953 Izomalt substancja słodząca,
nośnik, substancja wypełniająca
E 954 Sacharyna i jej sole:
sodowa, potasowa i wapniowa
substancja słodząca
E 957 Taumatyna substancja słodząca
E 959 Neohesperydyna DC substancja słodząca
E 965 Maltitol substancja słodząca,
(i) Maltitol nośnik, substancja
(ii) Syrop maltitolowy wypełniająca
E 966 Laktitol substancja słodząca,
nośnik, substancja wypełniająca
E 967 Ksylitol substancja słodząca,
nośnik, substancja wypełniająca
E 999 Ekstrakty Quillaia substancja pianotwórcza
E 1105 Lizozym substancja konserwująca
E 1200 Spolimeryzowana glukoza
(polidekstroza)
substancja wypełniająca,
nośnik, substancja utrzymująca wilgotność
E 1201 Poliwinylopirolidon substancja klarująca,
nośnik, substancja wypełniająca
E 1202 Poliwinylopolipirolidon nośnik, substancja
wypełniająca
E 1404 Skrobia utleniona skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1410 Fosforan monoskrobiowy skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1412 Fosforan diskrobiowy skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1413 Fosforowany fosforan
diskrobiowy
skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1414 Acetylowany fosforan
diskrobiowy
skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1420 Skrobia acetylowana skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1422 Acetylowany adypinian
diskrobiowy
skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1440 Hydroksypropyloskrobia skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1442 Hydroksypropylofosforan
diskrobiowy
skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1450 Sól sodowa
oktenylobursztynianu skrobiowego
skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1451 Acetylowana skrobia
utleniona
skrobia modyfikowana (zagęstnik,
stabilizator), nośnik
E 1504 Octan etylu rozpuszczalnik
ekstrakcyjny, nośnik
E 1505 Cytrynian trietylowy substancja pianotwórcza,
nośnik
E 1517 Diacetyna nośnik
E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna) nośnik, stabilizator
E 1520 Glikol 1,2-propylenowy nośnik
Glikol polietylenowy
6000
nośnik
Chlorowodorek chininy substancja wzmacniająca
smak (zgorzkniająca)

Wykaz dodatków zawartych w niektórych produktach spożywczych.

Dodatki nieszkodliwe

100

101

132

140

160

161

162

163

170

174

175

200

201

202

203

236

237

238

260

261

262

263

270

280

281

290

300

301

302

303

304

305

306

307

308

309

322

325

326

327

330

331

332

333

334

335

336

337

400

401

402

403

404

405

406

408

409

410

411

413

414

420

421

422

440

471

472

473

474

475

480

Dodatki podejrzane

125

150

151

153

154

155

172

173

180

240

241

477

Dodatki wywołujące zaburzenia jelitowe

220

221

222

223

224

225

226

227

228

Dodatki wywołujące zaburzenia trawienne (żołądkowe)

310

311

312

338

339

340

341

407

450

451

461

462

463

465

466

Dodatki wywołujące choroby skóry

230

231

232

233

Dodatki wywołujące uczulenie nerwowe (wysypki)

311

312

Dodatki niszczące witaminy z grupy B

220

Dodatki wywołujące choroby naczyń krwionośnych (zaburzenia ciśnienia)

250

251

252

Dodatki niebezpieczne (reakcje alergiczne)

102

110

120

122

124

127

Dodatki bardzo niebezpieczne

123

Dodatki rakotwórcze

123

131

142

210

211

212

213

214

215

216

217

230

239

Dodatki zakazane

103

105

111

121

125

126

130

152

181

Substancje szczególnie szkodliwe dla człowieka i ich umiejscawianie się w organizmie.

Drogi oddechowe

Arsen, chrom, kadm, nikiel

Mózg

Ołów, tlenek węgla, rtęć, mangan, rtęcian metylu

Tarczyca

Kobalt, tlenki siarki, jod131

Płuca

Amoniak, kadm, ozon, tlenki azotu, beryl, siarkowodór,

kobalt, azbest, mangan, nikiel

Skóra

Arsen, beryl, chrom

Tkanka tłuszcz.

Chlorowęglowodory, kadm

Kości

Fluorki, ołów, kadm,stront90

Układ nerwowy

Fluor, kadm, ołów, rtęć

Nerki

Rtęć, kadm, arsen

Wątroba

Arsen, beryl, chrom, kadm, nikiel

Serce

Tlenek węgla

Zęby

Fluor, selen

One Comment to “Dodatki „E” do żywności”

  1. Sporo kontrowersji budzi substancja słodząca E 951-aspartam. Skoro substancja ta byłaby zupełnie nieszkodliwa i gdyby przykładowo zastąpić ją witaminą C, to czy jej nadmiar nie wpłynie na nasz organizm? Aspartamu w pożywieniu jest cała masa, nawet w gumie do żucia(nie znalazłem gumy bez aspartamu, dlatego stosuję odświeżacz do ust Glister), a reklama mówi Tobie „pomaga osiągnąć właściwe pH”.

Dodaj komentarz