Domowy sposób – jak wykonać ocet jabłkowy

- autor: hovara

Ocet ze skórek z jabłek i resztek owoców:


Do słoja wrzucić skórki z jabłek zalać zimną, przegotowaną wodą. Jabłka przed obieraniem muszą być obmyte i wytarte. Dodawać można do słoja resztki innych owoców, np. wytłoczyny malin, porzeczek lub całe owoce. Odrzucać wszystkie zepsute owoce. Aby ocet był mocny, dodać trzeba cukru, mogą być scukrowane resztki konfitur, pozostały sok z kompotów. Im więcej cukru, tym ostrzejszy będzie ocet, ale musi stać kilka miesięcy, zanim sfermentuje.

Ocet jabłkowy stosowany po obfitym posiłku, przyspiesza trawienie, dostarcza niezbędne minerały i witaminy. Może spowodować spadek wagi przy dodatkowej rezygnacji ze słodyczy i innych podobnych posiłków powodujących otyłość. Ale uwaga – nie można stosować octu, gdy ma się chory żołądek: nadżerkowe stany zapalne lub wrzody. No i w każdym przypadku należy zachować umiar. Trzy łyżeczki dziennie po posiłkach i przez pewien okres czasu dają pozytywne efekty. Jeżeli pojawiają się dolegliwości ze strony żołądka należy spożywanie octu przerwać.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: